1(8), январь-февраль  2001    

Роботи на мезолiтичному поселеннi В’язiвок у Посуллi у 1994 році

I.М. Гавриленко
Центр охорони та дослiджень пам’яток археологiї
Управлiння культури Полтавського облвиконкому

 
Експедицiя Полтавського центру охорони та дослiджень пам’яток археологiї влiтку 1994 р. вела розкопки мезолiтичного поселення поблизу с. В’язiвок Лубенського району Полтавської областi.

Закладеними на Пд, Зх та Сх вiд розкопу 1988 р. трьома траншеями на поселеннi В’язiвок, 4а було натраплено на кiлька об’єктiв, один з яких - житло - розгорнутим розкопом вдалося охопити практично повнiстю. Це вже четверта житлова споруда, дослiджена на пам’ятцi. В планi вона мала форму овалу, злегка витягнутого з ПнСх на ПдЗх (5,4?6,3 м), а в профiлi - лiнзи потужнiстю близько 0,3 м, заглибленої з рiвня початку другої третини товщi стовпчатого суглинку.

В заповненнi i на пiдлозi житла виявлено велику кiлькiсть обробленого кременю, фаунiстичних решток. Траплялися шматки вохри та камiння, в т.ч. зi змiненою вiд перебування у полум’ї структурою. Останнi могли використовуватися при приготуваннi їжi.

Колекцiя крем’яних виробiв житла нараховує 646 речей, з них 157 знарядь, що складає 24%. Серед виробiв без вторинної обробки 31 нуклеус, 38 платiвок, переважно середнiх розмiрiв, 420 вiдщепiв, уламкiв та лусочок. Найчисленнiша категорiя знарядь - скребачки (63). Типологiчнi серiї складають кiнцевi та кiнцево-бiчнi на укорочених платiвках, пiдокруглi на вiдщепах й уламках та на тих же заготовках з рiзним ступенем ретушування окрайок (кiнцевi, бiчнi, кiнцево-бiчнi). Рiзцiв мало (6), представленi серединно-кутовими та бiчними типами на заготовках всiх видiв, в т.ч. на уламках.

До мiкролiтичної частини колекцiї увiйшли 9 трапецiй при переважаннi високих та середньовисоких асиметричних, причому окремi з них за обрисами тяжiють до асиметричних трикутникiв. Крiм того, зустрiнутi 6 косих вiстер та платiвка з затупленим краєм. В комплексi представленi також ретушованi платiвки (19) та вiдщепи (49), 3 сокировиднi знаряддя на уламках кремню, вiдщепова проколка.

За складом знахiдок, стратиграфiчними умовами, конструкцiєю житло 4 цiлком подiбне до ранiше дослiджених на поселеннi i вiдноситься до зимiвникiвської культури доби раннього мезолiту.

Крiм розкопок здiйснено iнструментальну топозйомку пам’ятки. У вивченнi стратиграфiї взяла участь доктор географiчних наук Ж.М. Матвiїшина.


Вверх | Home | Сервер

© 2001 Восточноевропейский археологический журнал. All rights reserved.
Лаборатория аналитических исследований НИИПОИ МКИ Украины.