5(12), сентябрь-октябрь  2001    

Розвідки в Коростенському районі на Житомирщині в 1994 році

В.Л. Денисюк
Коростенський краєзнавчий музей

Коростенським краєзнавчим музеєм під керівництвом автора проведено розвідки на території м. Коростеня та біля с. Мала Зубівщина Коростенського району Житомирської області. В результаті виявлені нові пам’ятки, опис яких наводимо нижче.

1. Коростень. Пам’ятка розташована в південно-західній частині м. Коростеня навпроти електричної підстанції. Займає піщане підвищення надзаплавної тераси правого берега р. Уж (рис. 1, 1).

Рис. 1. Ситуаційний план пам’ятки доби мезоліту м. Коростень.

Рис. 2. Підйомний матеріал пам’ятки доби мезоліту м. Коростень : 1 - нуклеус; 2 - вістря яніславіцького типу.

На досліджуваній території, яка нині розорюється на площадці розмірами 500х500 м (25 га) зібрано 696 кременів. При аналізі зібраного матеріалу виявлено, що з нуклеусів найбільш масовим є одноплощинний тип - 9% загальної кількості кременю (рис. 2, 1, 2), двоплощинний тип - 7,1%, інші типи - 1,5%. Кількість відщепів досягає 41,1%, пластин - 25%, знаряддя з вторинною обробкою - 21,3%.


Серед знахідок виділяються палеолітичні знаряддя зі слідами вторинного використання, сокироподібне знаряддя та вістря яніславіцького типу (рис. 2).


Подібний крем’яний матеріал був зібраний при нагляді за земляними роботами по вулицях Гастелло і Шолом-Алейхема, а також на правому березі р. Уж вище по течії на відстані 1,5 км.


2. Мала Зубівщина. В червні 1994 р. автором проведено розвідки за 10 км на схід від м. Коростеня в околицях с. Мала Зубівщина Коростенського району. За 250 м на південний схід від села, серед оброблюваного поля виявлено курганний могильник. Неподалік від нього проходить автомагістраль Коростень-Київ (рис. 3). У місцевих жителів могильник має назву “Шведська або Турецька могила”. За 500 м південніше протікає безіменний струмок. Могильник витягнутий з півдня на північ і займає площадку розмірами 95х55 м (рис. 4). Він складається з 19 курганів напівсферичної форми висотою від 0,50-1 м до 1,5-3,2 м, діаметром 5-12 м. Поверхня курганів задернована. В центрі насипу курганів №№ 2, 4-7, 10 простежуються скарбошукацькі ями. Відстань між курганами від 0,70-2 м до 3-30 м. Кургани №№ 18, 19 зливаються полами.


Кілька курганів розташовані безсистемно, більшість лежить трьома паралельними рядами. Площа, яку займає могильник, поросла деревами та густим чагарником. Підйомного матеріалу не виявлено.


Рис. 3. Ситуаційний план курганного могильника біля с. Мала Зубівщина Коростенського району.

Рис. 4. План курганного могильника біля с. Мала Зубівщина Коростенського району.


Вверх | Home | Сервер

© 2001 Восточноевропейский археологический журнал. All rights reserved.
Лаборатория аналитических исследований НИИПОИ МКИ Украины.