Рис.1. Розподіл кераміки по традиціям відбору вихідної сировини.
Група пам’яток |
Вихідна сировина |
|||||
озалізнена пластична глина |
неозалізнена середньої пластичності глина |
суміш з двох глин |
||||
кількість |
% |
кількість |
% |
кількість |
% |
|
Чикалівка Степове Виноградний Сад Новокиївка |
52 60 55 73 |
80 89 93 100 |
9 1 1 - |
13.8 2 2 - |
4 5 3 - |
6.2 9 5 - |
Рис. 2. Розподіл кераміки за рецептами виготовлення формувальних мас.
Рецепти |
Назви пам’яток |
||||||||
Чикалівка |
Степове |
Виноградний Сад |
Новокиївка |
||||||
к-сть |
% |
к-сть |
% |
к-сть |
% |
к-сть |
% |
||
гл.+органіка 2 гл.+органіка гл.+органіка+шамот 2 гл.+органіка+шамот гл.+органіка+шамот+пісок гл.+жорства гл.+органіка+жорства 2 гл.+органіка+жорства гл.+органіка+шамот+жорства гл.+шамот+жорства гл.+черепашка+шамот |
4 3 38 1 10 5 3 - 4 1 1 |
5.7 4.3 54.3 1.4 14.3 7.1 4.0 - 5.7 1.4 1.4 |
1 3 51 2 - - 1 2 4 - - |
1.5 4.8 79.7 3.1 - - 1.5 3.1 6.3 - - |
2 3 41 - - 1 20 - 4 - - |
2.8 4.2 57.8 - - 1.4 28.1 - 5.6 - - |
3 - 70 - - - - - - - - |
4.2 - 95.8 - - - - - - - - |
10 9 200 3 10 6 24 2 12 1 1 |
70 |
67 |
71 |
73 |
Рис. 3. Розподіл кераміки за способами конструювання начиння та порожнього тіла.
Назва пам’ятки |
Способи конструювання начиння |
Способи конструювання порожнього тіла |
|||||||||||||
донно-ємкісна програма |
донна програма |
наліп |
|||||||||||||
джгути |
клаптики |
джгути |
клаптики |
джгути по спіралі |
джгут по кільцю |
клаптики |
стрічки по кільцю |
||||||||
Чикалівка Степове Виноградний Сад Новокиївка |
14 6 12 9 |
1 2 1 - |
- 3 2 2 |
- - - - |
11 7 8 10 |
2 - - - |
- - 1 - |
1 2 2 2 |