5(18), сентябрь-октябрь 2002
. . .
.
»  HOME | ENG
.
.
.
.
 

Остеологічні матеріали з поселення Діброва


О.П. Журавльов,
Інститут археології НАН України, Київ

Протягом 1994 р. автором визначалися остеологічні матеріали з багатошарового поселення Діброва (Донецька область, Червонолиманський район, розкопки Я.П. Гершковича). Матеріали були отримані з двох шарів : верхнього та нижнього. Нижній шар залишили племена зрубної культури і він датується XV-XIV ст. до н.е. Верхній відноситься до бондарихинсько-чорноліського часу і датується ХІ ст. до н.е. Результати визначення наведені в таблиці 1. Крім зазначених там кісток, у верхньому шарі був ще знайдений уламок рога звичайної козулі, який належав дорослій особині.


В нижньому шарі, за мінімальним числом особин свійських тварин, свійський бик складає 46%, вівця та коза - 35% (овець й кіз було порівну), свиня - 4% і кінь - 15%. Отже, основу тваринництва зрубного населення складали велика й дрібна рогата худоба. Мало було свиней і зовсім не знайдено кісток собак. Оскільки в їжу йшли тварини віком понад 1 рік, можна казати про розвинену кормову базу тваринництва, яка повинна була мати за основу розвинене землеробство. Незначний відсоток диких ссавців (16% за числом особин) свідчить про незначну роль полювання в цей час.

У верхньому шарі свійський бик складав 53%, вівця та коза - 21% (з них 71% овець й 29% кіз), по 12% було свиней і коней і 2% - собак. Дикі ссавці складали 10% від загального числа особин. Отже, в більш пізній час зростає значення великої рогатої худоби та свині і зменшується роль дрібної рогатої худоби та коня. Мисливство відігравало ще меншу роль, ніж в попередні часи.


Таблицы:
1. Перелік кісток ссавців з Діброви

Синтаксис сноски:
О.П. Журавльов. Остеологічні матеріали з поселення Діброва // Восточноевропейский археологический журнал, 5(18) сентябрь-октябрь 2002, (http://archaeology.kiev.ua/journal/050902/zhuravlev.htm)
.
 

© 2002 Восточноевропейский археологический журнал

.
. . .
.
.  Комментарии
.
.

 

Комментарии: записей - *
» Читать / Комментировать